Rontgenonderzoek

Rontgenfoto's zijn zeer geschikt voor het beoordelen van botten. Zo is een botbreuk prima te zien op een rontgenfoto. Ook de longen zijn goed te beoordelen en de grootte van het hart. In de buik kunnen we de milt zien liggen en de blaas en darmen. Een grote tumor is goed te zien op de foto en ook metaal zoals een kogeltje of spelden.

Op een rontgenfoto kunnen we echter niet alles zien. Zo kunnen we geen hout zien (sate-prikkers) en ook geen pezen, spieren en kraakbeen. Voor het beoordelen van de werking van het hart kan er beter een echo gemaakt worden. Voor het beoordelen van de inhoud van de luchtpijp, slokdarm, maag en darmen is scopie (met een buisje naar binnen gaan en kijken) een betere manier.

De meeste rontgenfoto's kunnen wij maken terwijl het dier gewoon wakker is. Als het dier niet stil kan blijven liggen of niet op zijn rug wil, dan geven we een klein beetje slaapmiddel.

Rontgenfoto's moeten eigenlijk altijd in 2 richtingen gemaakt worden. Omdat het een plat beeld is, kun je er op zo'n manier toch een beetje een 3d beeld van maken.

Bij het maken van rontgenfoto's komt straling vrij. Om u te beschermen vragen we u terug te gaan naar de wachtkamer. Om onszelf te beschermen trekken we loodjassen, loodhandschoenen en een schildklierbeschermer aan.

Onze kliniek is elke werkdag geopend voor het ophalen van voer en medicijnen of het maken van een afspraak van 9.00-12.00 uur, van 13.30-16.30 uur en van 18.30-19.30 uur, behalve op dinsdagavond.

Behandeling volgens afspraak en tijdens de volgende inloopspreekuren:

ma, wo, vrij 09.00 - 09.30u
ma t/m vrij 13.30 - 14.30u
ma, wo, do, vrij      18.30 - 19.30u