vuurwerkangst

 

Vuurwerkangst en medicatie

Bij vuurwerkangst kan medicatie worden ingezet op verschillende manieren: als snelle 'oplossing' tijdens de periode van vuurwerk zelf, of als angstverminderend middel tijdens een therapie om de angst weg te trainen. Er zijn diverse middelen mogelijk.

Korte termijn medicatie

Een beter alternatief zijn middelen met diazepam of Pexion. Dit zijn kalmerende middelen die angst onderdrukken en het dier minder gevoelig maken voor geluid. Ze onderdrukken tevens het leren, waardoor het dier dat bij een angstige ervaring een van deze medicijnen krijgt toegediend, deze ervaring minder goed zal onthouden. Bij honden kunt u Pexion twee tot drie dagen voor oud en nieuw starten. Bij gebruik van diazepam kunt u beginnen met de toediening twee tot drie uur voor het vuurwerk begint. Dit kan soms al 's ochtends zijn. Overleg met uw dierenarts wanneer u de volgende dosis moet geven. Er zijn een aantal randvoorwaarden aan het gebruik van deze medicijnen. Het dier mag bijvoorbeeld niks aan zijn nieren of lever mankeren, geen verhoogde oogboldruk hebben (glaucoom) en niet drachtig zijn of zogen.

Laat uw dier altijd goed nakijken voor u een dergelijk middel gebruikt. Geef nooit een hogere dosering en maak de tijd tussen twee toedieningen nooit korter dan uw dierenarts heeft aangegeven, dit kan gevaarlijk zijn. Het is mogelijk dat uw dier in plaats van rustiger, juist extra opgewonden wordt na het geven van het medicijn. In dat geval moet de dosering verhoogd worden, maar doe dit altijd in overleg met uw dierenarts, nooit op eigen initiatief!

Ondersteuning bij therapie

Als u met uw hond of kat gaat trainen om de vuurwerkangst te verminderen, kunt u medicatie gebruiken om de therapie te ondersteunen.

Reguliere medicatie

Voor een hond kan de dierenarts in overleg met een hondengedragstherapeut een medicijn voorschrijven dat werkt als een angstremmer op lange termijn. Hier bestaan verschillende vormen van, een hiervoor veel gebruikte stof is clomipramine. Deze medicijnen moeten gedurende meerdere maanden gegeven worden. Het duurt ongeveer twee tot vier weken voor het niveau in het bloed hoog en constant genoeg is om effect te hebben, en er is eventueel een opbouwschema nodig. Deze medicatie kan helpen om de gedragstherapie te laten slagen, doordat het ervoor zorgt dat het dier minder angstig wordt maar nog steeds goed kan leren. Daardoor krijgt de training meer kans om aan te slaan.

Voedingspreparaten

Ook zijn er hulpmiddelen beschikbaar die gebaseerd zijn op een voedingspreparaat. Middelen met L-tryptofaan (een aminozuur dat ook in voeding voorkomt) en B-vitamines kunnen de hond of kat rustiger maken. Ook is er een middel op de markt met L-theanine, een stof die in groene thee zit en die een rustgevend effect heeft.

Als u dergelijke middelen geeft, overleg dit dan altijd eerst met uw dierenarts. Ze kunnen niet met alle medicijnen gecombineerd worden!

Feromonen

Er zijn hulpmiddelen die bepaalde feromonen afscheiden, geurstoffen met een kalmerende werking op de hond of kat. Deze bestaan als verdamper die u in het stopcontact steekt, als spray en als een geïmpregneerde halsband. Dit kan helpen om uw dier rustiger te maken. Er zijn verschillende versies voor hond en kat. Ze zijn te verkrijgen bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. Begin ongeveer twee weken van tevoren zodat het middel kan inwerken.

Alternatieve middelen

Er zijn een aantal middelen in de handel waarvan de werking niet wetenschappelijk is aangetoond maar waarvan sommige mensen toch een gunstig effect zien bij hun huisdier. Voorbeelden hiervan zijn:
Homeopathie: Er zijn diverse homeopathische middelen die ingezet kunnen worden bij vuurwerkangst. Welk middel voor uw dier geschikt is, kunt u het beste overleggen met een dierenarts die tevens homeopathisch werkt of met een dierenhomeopaat.

Bach bloesem: Bach bloesems zijn druppels waar een bepaalde werking op het gedrag aan wordt toegeschreven. Om te bepalen welk middel of welke combinatie voor uw dier geschikt is, kunt u bijvoorbeeld een bach bloesem therapeut of een natuurgeneeskundige voor dieren raadplegen.

Wilt u bovenstaande methoden gebruiken, meld dit dan wel aan uw dierenarts of dierengedragstherapeut zodat zij weten welke middelen uw dier krijgt.

Gebruik het juiste middel

Gebruik voor uw huisdier nooit medicijnen die u zelf voorgeschreven heeft gekregen, ook al zit hier dezelfde werkzame stof in. De dosering van medicijnen is bij dieren vaak heel anders dan bij mensen, is per diersoort verschillend en luistert nauw. Bovendien kunnen er in medicijnen voor mensen hulpstoffen zijn verwerkt waar uw huisdier niet tegen kan. Ook kunnen sommige geneesmiddelen elkaar beïnvloeden. Gebruik dus alleen medicijnen die uw dierenarts heeft voorgeschreven nadat hij uw dier heeft onderzocht, gebruik ook nooit zomaar een restje van een vorig jaar zonder uw dier eerst te laten onderzoeken. Meld het gebruik van voedingspreparaten, feromonen of alternatieve middelen altijd aan uw dierenarts en de honden- of kattengedragstherapeut zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

Bron:www.licg.nl

Voor het maken van een afspraak, of het halen van voer en/of medicatie, zijn wij binnen de volgende openingstijden beschikbaar.

Openingstijden:

Ma 9:00-12:00 13:00-16:30
18:00-19:30
Di 9:00-12:00 13:00-16:30
Gesloten
Woe 9:00-12:00 13:00-16:30
18:00-19:30
Do 9:00-12:00 13:00-16:30
18:00-19:30
Vrij 9:00-12:00 13:00-16:30
18:00-19:30

 

We werken alleen op afspraak, de inloopspreekuren zijn vervallen.