overgewicht

   

Het gevaar van overgewicht bij hond en kat

 

Obesitas, ofwel vetzucht, is momenteel een van de belangrijkste medische problemen bij gezelschapsdieren.

Te dikke dieren hebben een grotere kans op vele ziektes, waaronder suikerziekte, artrose, blaasstenen, melkkliertumoren en leververvetting.

Niet alleen worden de dieren ziek, hun levensverwachting daalt zelfs met zo'n twee jaar!

 

Natuurlijk wilt u, als uw dier wat aan de zware kant is, daar wat aan doen. Maar wat zijn de mogelijkheden?

Kijkt u eerst eens naar wat u uw dier voert. Zijn het echt alleen brokjes of krijgt hij ook wat tafelrestjes, een chipje of een stukje kaas? En hoe vaak krijgt hij een beloningssnoepje? Alleen van u of geven uw kinderen ook wat als ze uit school komen?

Dieren hebben, anders dan mensen, geen afwisseling in hun voer nodig. Hun hele leven lang dezelfde smaak brokjes vinden ze geen enkel probleem.

Verder kan het leuk zijn eens te wegen hoeveel brokjes u uw dier per dag geeft. Vergelijk dit eens met de aangeraden hoeveelheid op de verpakking. Waarschijnlijk geeft u veel te veel. Als u minder gaat voeren, zullen de eerste tijd een paar ogen u smekend aankijken. En die ogen zijn moeilijk te weerstaan. Probeer het echter toch, het is immers beter voor het dier zelf en u zult zien dat na enkele weken het bedelen is afgelopen. Maar dan zult u wel consequent moeten zijn; 1 keer per 2 weken wat lekkers is genoeg beloning om te blijven bedelen.

Valt er op de voeding niets meer te beknibbelen, geef dan een apart dieetvoer dat bij Dierenkliniek Almere Haven te verkrijgen is. Dit voer heeft, net als lightvoer, minder energie in de brokjes, en bovendien bevat het meer vezels waardoor het dier geen hongergevoel heeft. De vezels zetten de darmen aan tot harder werken, waardoor de stofwisseling toeneemt en het dier afvalt. 

 

Net als bij de mens is het ook voor dieren erg belangrijk te bewegen. Bewegen kost immers energie, daar val je van af. Loop een keer  extra met uw hond en maak een leuk speeltje voor uw katten. Veel katten vinden het leuk om op zeepbellen of een lichtvlek te jagen, een bellenblazer of klein lampje is een goede aanschaf. Heeft u weinig tijd voor uw huisdier, dan zijn er speelballen te koop in de dierenwinkel. In deze ballen kunt u brokjes stoppen en door tegen de bal te duwen, vallen de brokjes eruit. Deze brokjes geeft u dan in plaats van een maaltijd.

 

U moet bij afvallen niet verwachten dat de kilo's er af vliegen. Maar ook 1 kilo maakt al een groot verschil. Een kat die van 5 kg, 4 kg wordt, valt relatief net zoveel af als een persoon van 100 kg die 20 kg afvalt!

 

U ziet, er zijn mogelijkheden genoeg om uw huisdier weer op een gezond gewicht te krijgen. Er is echter geen dier hetzelfde. Vraag dus gerust advies op de kliniek.

Voor het maken van een afspraak, of het halen van voer en/of medicatie, zijn wij binnen de volgende openingstijden beschikbaar.

Openingstijden:

Ma 9:00-12:00 13:00-16:30
18:00-19:30
Di 9:00-12:00 13:00-16:30
Gesloten
Woe 9:00-12:00 13:00-16:30
18:00-19:30
Do 9:00-12:00 13:00-16:30
18:00-19:30
Vrij 9:00-12:00 13:00-16:30
18:00-19:30

 

We werken alleen op afspraak, de inloopspreekuren zijn vervallen.