voedselallergie

VOEDSELALLERGIE

 

Wat is voedselallergie?

 

Een voedselallergie ontstaat wanneer een hond of kat overgevoelig is voor een bepaald bestanddeel in de voeding, meestal voor een bepaald type eiwit.

Een voedselallergie kan twee typen symptomen veroorzaken;

  • Huidklachten ( meestal milde tot ernstige jeuk, rode, ontstoken huid)
  • Maagdarmklachten (diarree, braken)

 

Het allergeen (meestal eiwit) in de voeding hoeft geen nieuw ingrediënt te zijn. Het kan ook iets zijn dat de hond of kat al langere tijd dagelijks at en waar hij plotseling allergisch op reageert. Wanneer een allergie voor een bepaald bestanddeel van de voeding echter eenmaal is opgetreden, zal het dier hier waarschijnlijk zijn leven lang overgevoelig voor blijven. Voedingsmiddelen die dat specifieke bestanddeel bevatten, zullen dan ook permanent vermeden moeten worden.

 

Welke voedingsmiddelen kunnen een voedselallergie veroorzaken?

 

Eik ingrediënt dat uw huisdier wel eens eerder heeft gegeten, kan in principe een voedselallergeen veroorzaken. Meestal treedt de allergie echter op voor een bepaald eiwit in de voeding, zoals rundvlees, eieren, lamsvlees, soja of tarwegluten.

 

Diagnose

 

Indien er sprake is van heftige jeuk, zullen eerst medicijnen (antibiotica en jeukremmers) voorgeschreven moeten worden om de huid tot rust te brengen.  Het stellen van de diagnose bestaat uit een eliminatiedieet.

 

Het eliminatiedieet

 

Wil een eliminatiedieet werken, dan moet zowel de eiwitbron als de koolhydraatbron nieuw zijn voor de patiënt. Er moet dus nagegaan worden welke soorten voer de hond of kat in het verleden heeft gehad.

Er zijn twee opties als eliminatiedieet:

  • Het zelf-bereide eliminatiedieet. Hierbij kookt de eigenaar zelf vlees (meestal geitenvlees of struisvogelbiefstuk) en witte rijst of macaroni.
  • Een praktisch en in de meeste gevallen goed alternatief voor een zelf te bereiden eliminatiedieet is een 'kant en klaar' hypo-allergeen dieet. In dit dieetvoer zijn de eiwitten tijdens het bereidingsproces in kleine stukjes opgebroken zodat het lichaam ze niet meer herkent. Dit voer kunt u bij Dierenkliniek Almere Haven kopen.

De testperiode duurt minimaal 6 weken. In deze periode mag uw hond of kat beslist niets anders dan het voorgeschreven dieet te eten krijgen. Eén koekje of een ander voedingsmiddel kan de hele test teniet doen en dan moet u weer opnieuw met de 6 weken beginnen. Ook mag als vloeistof alleen water gegeven worden.

Wanneer er inderdaad sprake is van een voedselallergie, verbeteren maag darmklachten (diarree) meestal binnen enkele dagen, terwijl het wel 6 tot 9 weken kan duren voordat huidklachten (jeuk) verminderen.

 

 

De provocatie

 

Als de klachten in de testperiode verdwijnen, kan geprobeerd worden te achterhalen voor welke voedingsmiddelen uw huisdier allergisch is door weer ingrediënten aan het dieetvoer toe te voegen. Altijd slechts één tegelijk en één per twee weken, waarna u kijkt of er een reactie optreedt. Dit wordt wel de provocatie genoemd. Wanneer de klachten terugkomen, betekent dit dat uw huisdier allergisch is voor dat specifieke bestanddeel van zijn voeding. Dit ingrediënt moet vervolgens definitief uit het dieet worden verwijderd. Wanneer u er tegenop ziet om een dergelijke provocatietest uit te voeren, kunt u ook het speciale hypo-allergene dieetvoer blijven geven. Dit is immers een complete en uitgebalanceerde voeding, die levenslang gegeven kan worden.

Voor het maken van een afspraak, of het halen van voer en/of medicatie, zijn wij binnen de volgende openingstijden beschikbaar.

Openingstijden:

Ma 9:00-12:00 13:00-16:30
18:00-19:30
Di 9:00-12:00 13:00-16:30
Gesloten
Woe 9:00-12:00 13:00-16:30
18:00-19:30
Do 9:00-12:00 13:00-16:30
18:00-19:30
Vrij 9:00-12:00 13:00-16:30
18:00-19:30

 

We werken alleen op afspraak, de inloopspreekuren zijn vervallen.